Inrikes.

2018-03-13 11:45
Demonstration vid Migrationsverkets förvar på Sagåsen i Kållered,  Göteborg, mot utvisning av ensamkommande till Afghanistan  i oktober förra året. På bilden Anna-Lena Norberg. Bild: Thomas Johansson/TT
Demonstration vid Migrationsverkets förvar på Sagåsen i Kållered, Göteborg, mot utvisning av ensamkommande till Afghanistan i oktober förra året. På bilden Anna-Lena Norberg.

Flyktingrörelsen har tröttnat på att politiker inte lyssnar

439 personer som engagerat sig för ensamkommande flyktingungdomar har fått nog av att staten inte lyssnar på dem. Nu har de bestämt sig för att gå sin egen väg.
”Vi har tagit ut skilsmässa,” skriver de på Aftonbladet Debatt.

De har kämpat med att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar med vardagen, med asylansökningar, med jobb, skola och husrum. Men nu har 439 ideellt aktiva – alltifrån pensionärer, till lärare, socionomer, diakoner och lagerarbetare – fått nog av att jobba i motvind.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På Aftonbladet Debatt i går meddelade de att de tar ut en skilsmässa från staten: “Civilsamhället har tröttnat på den statliga behandlingen av Sveriges ensamkommande flyktingungdomar och väljer att gå sin egen väg för rättvisa, solidaritet och mänskliga rättigheter, något vi menar att Sveriges nuvarande makthavare lämnat därhän.”

Motstridiga bedömningar

En av personerna bakom artikeln är frilansjournalisten Anna-Lena Norberg, som varit engagerad i ensamkommande ungdomars situation i två år, bland annat som god man och familjehem.

Hon anser att Migrationsverkets bedömningar av asylsökandes ansökningar är motstridiga och att myndigheten inte följer sina egna rättsliga ställningstaganden.

– Jag är så jävla trött på det här så det är inte klokt. Om det inte är meningen att lagar och riktlinjer ska gälla för utlänningar, vad ska i så fall gälla?, säger hon till ETC.

”Uppvaknande på gång”

Anna-Lena Norberg är utmattad av sitt engagemang och berättar att hon har fått hål i tänderna för första gången på 40 år.

– Jag jobbar så mycket att jag helt får lägga mig själv åt sidan, till och med de mest fundamentala sakerna som att duscha och borsta tänderna.

Anna-Lena Norbergs besvikelse över att politiker inte tar flyktingrörelsens rop på hjälp på allvar har gått så långt att hon bestämt sig för att inte rösta i valet i år, även om hon inte tror att det gäller för alla som skrivit under debattartikeln.

Men själv upplever hon inte att det finns något parti som lyssnar på den delen av civilsamhället som jobbar för ett öppet Sverige.

– Det här gör att många andra frågor också ställs på sin spets. Tänk på att vi är pensionärer och andra som aldrig någonsin stått på barrikaderna, men som gör det i dag. Jag tror det är ett stort uppvaknande på gång.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om debatten

På Aftonbladet debatt skriver 439 privatpersoner att de har tappat sin tilltro till politiker, myndigheter och landet. De är personer som har engagerat sig för ensamkommande flyktingungdomar, och som menar att Sverige bryter mot sina egna lagar för asyl.

De anser också att regeringen och politiska partier har vänt flyktingrörelsen ryggen. Ur debattartikeln: “Vi blir inte hörda, varken från höger till vänster, från öster till väster, vilket håll vi än går. Man har pressat ut oss i ett hörn för att med tvång få oss tycka, tänka och agera mot våra grundläggande värderingar – det som är vi.”